Beachvolleyboll

shutterstock_215706271
Bechvolleyboll började spelas I Kalifornien på 1920-talet och har alltså funnits nästan lika länge som vanlig volleyboll. Först var det surfare som spelade för att ha något att göra medan de väntade på att den rätta vågen skulle komma, då med volleybolls vanliga regler med sex mot sex spelare. Under 1930-talet ändrades det till att istället spela två mot två och samtidigt spreds sporten vidare till stränderna på Hawaii. Det här har gett sporten märkbara surfinfluenser som finns kvar än idag.

Under en lång tid förblev beachvolleyboll en ren fritidssport, men under 1970-talet började företag intressera sig för sporten, vilket gjorde att den fick en mer kommersiell inriktning med prispengar och sponsorer. Den första tävlingen med prispengar hölls i San Diego och två år senare anordnades i USA ett stort mästerskap med fler än 30 000 åskådare. Sporten kom ganska snart till Sverige och det första svenska mästerskapet i beachvolleyboll arrangerades i Falkenberg 1978.

På 1980-talet sprider sig sporten till Brasiliens stränder och allt större tävlingar börjar att arrangeras. En professionell tour startas i USA och kort senare startas det som idag är FIVB World Tour. Bechvolleybolls starka utveckling väckte intresse hos den olympiska rörelsen, vilket gjorde att sporten kom med på det olympiska programmet vid OS i Atlanta 1996.