Lagsporter

shutterstock_190772942

Är du intresserad av att börja med någon lagsport, men vet inte vilken du ska välja? Här är korta beskrivningar på några av de vanligaste:

Bandy

Spelas med 11 spelare i varje lag på en isyta lika stor som en fotbollsplan. Ett spel som ger dig starka ben, fast du måste tycka om frisk luft.

Baseboll

Om du gillar brännboll är baseboll något för dig. Det är nio spelare i varje lag som turas om att vara ute eller inne. Bra för dig som är snabb att springa och kan ta lyra.

Basket

Passar dig som både gillar att spela i ett lag, samtidigt som du har en viss frihet. Basket har ett högt tempo och det är en fördel att vara lång. Kroppskontakt är inte tillåten, men det är ändå tuffa tag. Ger dig bra kondition och starka benmuskler.

Fotboll

Vanligen börjar du spela direkt när snön har smält på våren, men många tränar även inomhus över vintern. Du blir allmänt vältränad.

Handboll

Det här är en sport som passar både små- och storvuxna, med mycket kroppskontakt. Varje lag har cirka 10 spelare där sex spelare plus målvakt får vara på plan samtidigt. Bra träning för hela kroppen, framförallt armar och ben.

Innebandy

I innebandy behöver du bara en klubba och boll och kan spela nästan överallt. Därför är det enkelt och billigt att spela, vilket gjort att sporten blir mer och mer populär. Bra för kondition och teknik. I organiserad form har lagen vardera fem utespelare och en målvakt.

Ishockey

En sport med ofta tuffa tag. Utrustningen kan bli dyr om du köper nytt och tung att bära på till och från träningarna. En sport som ger allsidig träning av musklerna och även är bra för balansen.

Volleyboll

Det här är en sport som bygger mycket på att du samarbetar med dina lagkamrater. Under spelet är sex spelare på plan som spelas både inomhus och utomhus. Bygger upp benmusklerna, snabb reaktionsförmåga är en fördel.