Spelande som gemenskap

shutterstock_339259946
Att man som familj gärna spelar ett spel tillsammans för att få en känsla av gemenskap i familjen är inte ovanligt. Med små barn spelar vi gärna enkla spel som memory och domino, medans då barnen blir äldre kan man spela spel som Monopol och andra avancerade spel.

Det är väl så här vi tänker oss att spela spel tillsammans med andra, att fysiskt sitta tillsammans och konversera med varandra, skratta och ha roligt. Men faktum är att allt fler barn, även i låga åldrar, spelar spel allt oftare på olika skärmar idag. Det enorma utbud som finns att tillgå av spel som är anpassade för surfplattor och mobiltelefoner, gör det enkelt att spela var helst man befinner sig och den tid man spenderar framför någon typ av skärm ökar. Detta är inte enbart negativt och många spel är spel där man är del av en gemenskap och man umgås socialt genom att konversera under spelet via chatt medelanden till exempel och även via live kommunikation ibland.

Ytterligare en form av spegemenskap hittar vi hos de spelföreningar som finns runt landet. Dessa föreningar kan syssla med exempelvis lajv spel, LAN, rollspel och brädspel. Så vad är då tillexempel LAN? Jo LAN (Local Area Network) avser ett antal datoranvändare som kopplar samman datorerna till ett nätverk och avser att spela ett datorspel mot och med varandra.

Med dessa tre exempel kan vi se att alla har gemenskapen som binder dom samman, trotts så olika sätt att utföra spelandets form. Det viktiga är att spelet ska vara roligt och givande oavsett hur det utförs.