Volleybollens historia

shutterstock_313161386
Sporten volleyboll har sitt ursprung i USA, men det är inte förrän på senare år den har börjat få samma popularitet som i övriga världen, där det bara är fotboll som rankas högre bland lagidrotter.

1895 ville William G Morgan, en instruktör på YMCA (KFUM), skapa en sport för sina handelsstudenter vilken hade mindre fysisk kontakt än basket. Han bestämde sig för att blanda delar från basket, baseball, tennis och handboll och hade med det skapat ett spel han kallade mintonette.

Enligt Morgan var det här ett spel som lämpade sig för gymnastiksalar och träningshallar, men det kuinde också spelas utomhus. Spelet bestod av valfritt antal spelare som skulle försöka hålla en boll i rörelse från den ena sidan till den andra över ett nät knappt två meter över golvet. Spelet startade genom att en spelare på ena sidan servade bollen över nätet där den måste träffa inom motståndarens planhalva. Motståndarna skulle då, utan att låta bollen nå golvet, returnera den över nätet. På så sätt fortgick spelet tills någon sida inte lyckades få bollen över nätet eller den träffade golvet. Den servande sidan fick poäng när motståndarna misslyckades med att returnera eller lät bollen nå golvet.

Under en uppvisningsmatch påpekade en åskådare att spelarna såg ut att slå bollen på volley (engelska: seemed to be volleying) fram och tillbaka och att volleyboll kanske skulle vara ett mer beskrivande namn på sporten.

Under de kommande åren tillkom det mesta av de regler vi har idag: den speciella bollen (1900) sex spelare per sida (1916), tre tillslag per sida (1920).